"Iemand werkelijk helpen,
is hem leren zichzelf te helpen."

De kleine dieren

Voor de kinderen die nog wat onder de indruk zijn van de grotere dieren zijn er 2 schapen, 2 geiten en een hond op onze boerderij. Deze dieren kunnen een mooie opstap vormen naar het werken met de grotere dieren, hoewel deze dieren op zich ook voor leuke uitdagingen kunnen zorgen.

De één is eigenwijs, de volgende is weer heel ondeugend, de ander is juist heel verlegen. Zo zal er voor ieder kind iets herkenbaars zijn in één van deze dieren. En ondanks ieders eigenaardigheden zijn ze allemaal lief en speciaal op hun eigen manier, net zoals kinderen dat ook zijn!

De paarden

Veel kinderen zijn dol op pony's en paarden. Paarden zijn aan de ene kant grote, sterke en indrukwekkende dieren, maar aan de andere kant zijn ze ook lief, zachtaardig en aaibaar.

Paarden en pony's voelen feilloos aan hoe iemand zich echt voelt en reageren op de kleinste lichaamssignalen. Dat is een mooie eigenschap om te gebruiken tijdens de coaching. Door aan het werk te gaan met de pony's en te merken hoe de dieren reageren, komen kinderen (of volwassenen) veel over zich zelf te weten. Gamin en Harlekijn zijn ook prima helpers bij oefeningen, zodat een kind onder andere kan leren om de leiding te nemen, voor zichzelf op te komen, samen te werken of oefeningen te doen om het zelfvertrouwen te vergroten.

Annet Lekkerkerker

Mijn naam is Annet Lekkerkerker, ik ben getrouwd met boer Kees en de trotse moeder van 3 kinderen. Ik ben opgegroeid op een boerderij en heb hierdoor persoonlijk mogen ervaren dat dieren veel te bieden hebben aan zowel kinderen als volwassenen. Dieren accepteren je zoals je bent. Ze kunnen je troosten, ze geven je hun vertrouwen en je kunt veel van hen leren. Daarnaast kun je ook nog eens veel plezier met hen hebben.

Proces naar kinder- en jeugdtherapeut
Nadat onze kinderen ernstig ziek zijn geweest, hebben wij als ouders ervaren dat reguliere begeleiding niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Zeker als kinderen moeten praten over hun probleem of hulpvraag. Dat is voor mij aanleiding geweest om eerst de opleiding tot kindercoach te volgen en aansluitend de opleiding tot kinder- en jeugdtherapeut. In mijn rol als kinder- en jeugdtherapeut is het voor mij een uitdaging om aansluiting te vinden bij het kind, vanuit zijn of haar sport, interesses, hobby's en/of voorkeuren. Het contact met het kind hoeft niet alleen uit praten te bestaan, contact maken kan ook door middel van spel, tekenen, drama, muziek of tussen de dieren. Vanuit die aansluiting met het kind wil ik op zoek naar mogelijke oplossingen voor een probleem, daarbij gebruik makend van de talenten en de kwaliteiten van het kind en van zijn of haar opvoeders. Dat is een mooi proces. Hierbij maak ik bovendien gebruik van alle goede eigenschappen van de dieren en dat geeft een echt krachtig proces.

Mijn scriptie
Omdat ik telkens weer onder de indruk ben van datgene wat dieren bijdragen in de therapie heb ik gekozen om mijn eindscriptie voor de opleiding kinder- en jeugdtherapie te schrijven over 'de meerwaarde van de inzet van de ezels voor de kinder- en jeugdtherapeut'. Vindt u/jij het interessant om deze scriptie te lezen, dan kunt u/jij mijn scriptie inzien.

lees mijn scriptie

De ezels

Zoals je kunt zien, zijn de zintuigen van Naud en Floor nogal groot. Ze hebben grote en lieve ogen, waardoor je je gelijk op je gemak voelt. Grote oren die van belang zijn voor hele goede non-verbale communicatie, aan hun oren kun je zien hoe de ezels zich voelen. Een superzachte, sensitieve neus. Grote lippen waaraan je kunt zien of ze ontspannen zijn. Een staart, waaraan je kunt zien of ze gevaar verwachten.

Ezels maken hun eigen afwegingen op basis van hun intuïtie. Naud en Floor stellen zich open en kwetsbaar op en zijn daarom uitermate geschikt om (therapeutisch) ingezet te worden bij het werken met kinderen (of volwassenen) die behoefte hebben aan bijvoorbeeld warmte, troost, verbondenheid, plezier en/of ontspanning. De ezels zijn er voor de kinderen, zonder te oordelen en zonder te veroordelen, zonder moeilijke vragen of opdrachten.

Ondersteuning

Klik hierboven op één van de coaches om meer over ze te weten.

Hanneke

Hoi allemaal,

Ik ben Hanneke Stam, 31 jaar en sinds april aan het werk bij Koeching. Dit doe ik met heel veel plezier en voldoening. Het is mijn missie om voor elk kind en elke ouder een manier te vinden die gaat helpen om weer soepeler door het leven te kunnen. Wat een extra dimensie geeft aan het werken met kinderen is de inzet van dieren, met name ezels en paarden. Zij kunnen enorm helpend zijn om jezelf beter te leren begrijpen, en om meer ontspannen in het leven te staan.

Nog wat achtergrond informatie; Ik ben in 2008 afgestudeerd als Maatschappelijk werker en heb toen een aantal jaar op een internaat gewerkt binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarna heb ik nog een paar jaar als ambulant hulpverlener gewerkt met kinderen en jongeren met ASS.

Toen ik bij Koeching kwam werken heb ik een opleiding gedaan voor paardencoach en ben ik nu nog steeds aan de studie; in november hoop ik klaar te zijn met de opleiding voor kindertherapeut.
Daarnaast ben ik in mei 2017 gestart met de eerste module binnen de MNRI, reflexintegratie en daar zullen er zeker nog meer gaan volgen. In oktober en november ga ik een korte opleiding volgen gericht op Systemisch Werk, de dynamieken die spelen in systemen, gezinnen en families.

En nog wat prive info: ik ben getrouwd en moeder van 3 kinderen, een meisje (5) en twee jongens (4 en 2). Met hen maak ik de hoogte-, maar zeker ook dieptepunten mee in het ouderschap. Van mijn kinderen heb ik geleerd dat ze het mooiste, maar soms ook het meest kwetsbare in jezelf naar boven halen. Ik blijf Koeching ondersteunen zolang het nodig is en kan daarnaast ook via mijn eigen praktijk werken als kindertherapeut en paardencoach.

Hartelijke groet,
Hanneke Stam

Ianthe

Mijn naam is Ianthe Biemans en op maandag ben ik te vinden bij Koeching. Met veel plezier begeleid ik dan een aantal kinderen samen met de Koeching-dieren. Van kleins af aan heb ik dieren om me heen. Ik was altijd nieuwsgierig naar wat we konden begrijpen van elkaar. En om gelijkenissen en verschillen tussen mezelf en de dieren te bekijken. Vanaf mijn zesde werd ik een echt paardenmeisje, ik mocht op paardrijles en verslond alles dat met paarden te maken had. Toen ik 12 was, had ik het grote geluk van een heuse echte eigen pony, Ixie. Dag in dag uit was ik uren tussen de paarden. Dit paardje is 17 jaar bij me geweest en van haar heb ik heel veel geleerd. Zo ontdekte ik ook dat paarden kunnen helpen. Om rustig te worden, in balans te komen, de scherpe kantjes van emoties af te halen, enz. Nu verwondert de helpende kracht van de dieren me nog elke dag. En het is precies wat ik wil meegeven aan kinderen die een extra steuntje kunnen gebruiken.

Als ik niet met andere kinderen of dieren bezig ben, ben ik bij mijn eigen twee prachtige kinderen. Met hen maak ik mooie en moeilijke momenten van het ouderschap mee. Zo waardevol, voor mezelf en ook voor mijn werk. Ik ben opgeleid als (hbo)psycholoog en orthopedagoog. Verder ben ik gecertificeerd video-hometrainer en paardencoach. Ik heb een aantal jaren in de jeugdhulpverlening gewerkt. Daarna ben ik voor mezelf begonnen als ouderschapscoach. Gaandeweg kwamen de paarden weer in beeld en heb ik mijn praktijk uitgebreid met kinderbegeleiding met paarden. Een dag per week heb ik behalve van paarden, ook hulp van de ezels, geiten, schapen, honden, konijnen, koeien, kippen bij Koeching. Ik ondersteun Koeching zolang er een wachtlijst is.

Irana

Mijn naam is Irana Emondt en ik kijk er naar uit om op de maandagen Koeching te mogen gaan ondersteunen op het gebied van reflexintegratie. De praktijk is niet helemaal vreemd voor mij. Annet ken ik als collega vanuit reflexintegratie. Ik heb al eerder incidenteel met kinderen of ouders bij haar uit de praktijk mogen werken. De dieren heb ik inmiddels leren kennen omdat ik ze afgelopen zomer een paar dagen achter elkaar heb mogen verzorgen. Dit heb ik samen met mijn dochter gedaan. Ik heb twee kinderen, een dochter van 15 en een zoon van 22.

Als kind groeide ik op tussen de dieren. Thuis hadden we acht Afghaanse Windhonden. Af en toe hadden we een nestje puppy’s. Verder hadden we twee katten en ik was alle dagen te vinden tussen de paarden op de manege. Het was mijn gewoonte om dieren te redden en ik kwam dan ook regelmatig thuis met gewonde vogels, muizen etc.

Toen ik begon te werken heb ik een opleiding richting management gedaan, hierin zat een aardige module gedragswetenschappen in verband met het stukje HRM dat daar bij hoorde. Ik heb een paar jaar bij een grote psychologenpraktijk gewerkt waar in totaal 35 orthopedagogen en psychologen werkten en een psychiater. Van daaruit ben ik gaan werken bij een organisatie waarbij ik in tweejarige trajecten mensen begeleidde met beperkingen op diverse gebieden. Vanuit mijn persoonlijke situatie heb ik ruime ervaring met kinderen met diverse uitdagingen zoals HB, Hooggevoeligheid, ADHD, ASS, DCD etc.

Ik ben een aantal jaar geleden met reflexintegratie gestart. Deze mooie methode heeft me zo gegrepen dat ik sindsdien vooral bezig ben mijn kennis en ervaring hierin verder te verbreden. Ik werk met MNRI, QRI, Braingym en Movement based learning. Op het gebied van MNRI volg ik het traject tot Core-specialist. Op dit moment richt ik me vooral op de verdiepingstrainingen, het behalen van mijn examens en het maken van stage-uren bij het Masgutova instituut in Polen. Ik heb naast het werk bij Koeching een eigen praktijk voor coaching en reflexintegratie in Oosterhout. Net als Ianthe zal ik Koeching ondersteunen zolang het nodig is.

Ineke

Mijn naam is Ineke Dreves en ik woon en werk, als ik niet bij Koeching ben, in Amersfoort. Daar werk ik al een aantal jaren als zelfstandig kinder- en paardencoach (ook voor volwassenen) en geef ik trainingen. Ik heb mijn opleidingen in coaching in de loop der jaren bij verschillende organisaties gedaan, o.a. op het gebied van algemene coaching, systemisch werken, kindercoaching, NLP, Voice Dialogue en paardencoaching.

Het werken met kinderen heeft altijd mijn grote interesse gehad. Ik vind het inspirerend om juist kinderen te kunnen leren zichzelf te kennen en helpen en daarmee sterker de toekomst in te gaan. Daarnaast heb ik een grote liefde voor dieren en heb inmiddels vaak mogen ervaren wat een enorme toegevoegde waarde de dieren hebben, in het begeleiden van mensen in het algemeen en kinderen in het bijzonder. Dieren zijn sensitief en oordelen niet. Ze laten zien wat ze bij iemand ervaren en helpen daarmee om te kunnen leren en oefenen en geven daarnaast vertrouwen en troost waar nodig. En het is ook nog eens leuk en ontspannend om bij dieren te zijn. Het ideale recept voor een therapie of begeleiding die niet alleen nuttig, maar ook nog eens leuk is!

Ik zal op de meeste woensdagen en vrijdagen bij Koeching te vinden zijn. Ik ondersteun Koeching zolang het nodig is.

Sandra

Ik ben Sandra Pop en versterk sinds augustus 2017 het team van Koeching als Kinder/paardencoach.

Paarden spelen al vanaf mijn vijfde jaar een belangrijke rol in mijn leven. Ze hebben me tijdens mijn jeugd de veiligheid geboden door niet te oordelen en onvoorwaardelijk van me te houden. Ze hebben me geleerd bij mijn gevoel te blijven en in mijn eigen kracht te blijven staan in alle heftigheid waar ik in mijn vroege jeugd mee te maken heb gehad.

Na jaren te hebben gewerkt als manager in de financiële dienstverlening kwam ik tot de ontdekking dat ik energie krijg door het beste uit mensen te halen. Dit heeft mij doen besluiten om van mijn hobby mijn werk te maken en te starten als ‘Paardencoach’. Na het voltooien van de opleiding Paardencoaching in 2014 ben ik mijzelf verder gaan ontwikkelen. Inmiddels heb ik ook de opleiding Systemische (paarden)coaching en Paardencoaching voor kinderen afgerond. Ik ben door Annet zelf opgeleid en mocht haar 4 seizoenen versterken tijdens de opleiding Paardencoaching voor kinderen als assistent trainer.

Als coach zet ik mijn persoonlijke kwaliteiten en coachingsvaardigheden samen met de dieren van Koeching in om kinderen en hun ouders te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling met als doel het gezin weer in balans te laten komen.
De samenwerking met de dieren is een positieve, veilige en creatieve manier om op zoek te gaan naar de kwaliteiten van een ieder. Vanuit innerlijke kracht ben je in staat de juiste stappen te zetten die nodig zijn om jezelf en de wereld om je heen te verbeteren.

Bianca

Hallo allemaal,
Mijn naam is Bianca Dubbelman en ik ben 43 jaar. Ben getrouwd en heb een hele lieve zoon van 14 jaar. Ik ben echt dol op dieren en helemaal op mijn hond Buddy. Hij is heel speciaal en helpt kinderen als ze zich niet zo fijn voelen.

Naast mijn eigen praktijk mag ik 2 dagen in de week voor Koeching werken, zodat er nog meer kinderen geholpen kunnen worden die nu nog op een wachtlijst staan. Mijn passie is om kinderen in te laten zien hoe bijzonder ze zijn maar ook om ze te helpen als ze om welke reden dan ook niet gelukkig kunnen zijn of niet lekker in hun vel zitten. Maar dit doe ik niet alleen voor kinderen maar ook voor jongeren en volwassenen. Ik vind het heel fijn dat ik een bijdrage kan en mag leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de persoon die ik begeleid.

Verder help ik af en toe ook teams van bedrijven, dat doe ik in de vorm van teambuildingsessies. Ook volwassen mensen kunnen vaak nog veel leren over wat het oplevert als ze goed samenwerken en goed naar elkaar luisteren. Het maakt dus niet uit of je kind of volwassen bent, we hebben allemaal zo onze dingen die ons in de weg kunnen zitten. Hoe fijn is het dan als iemand je hiermee verder kunt helpen.

Omdat niet iedereen hetzelfde is, vind ik het ook belangrijk dat ik verschillende manieren kan inzetten om iemand verder te helpen. Daarom doe ik naast het coachen met paarden ook coaching zonder paarden, systemisch coachen en heb ik modules gevolgd om reflexintegratie in te zetten. Ik kijk dus altijd op welke manier ik het beste iemand kan helpen. Daarnaast ben ik nog lang niet uit geleerd😊

Lieve groet,
Bianca

Borreveld boerderij Koeching Amerongen

Boerderij Borreveld

We heten je graag van harte welkom op boerderij Borreveld. Borreveld is gelegen aan de Lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede. Deze boerderij is gebouwd in het jaar 1842 en wordt sinds 1900 bewoond door de familie Lekkerkerker.

Lang geleden was deze boerderij een gemengd bedrijf met melkvee, varkens, kippen, akkerbouw en fruitteelt. Nu is Borreveld een boerderij met zo'n 130 melkkoeien en ongeveer 70 stuks jongvee. Er zijn vooral stukken grasland te vinden op onze boerderij en een paar percelen maïs.

Naast de melkkoeien is er nu ook de mogelijkheid van therapie op de boerderij. De omgeving van natuur, dieren en rust geven een positieve impuls aan het traject.